Geen BTW voor zonnepanelen

In april 2022 publiceerde staatssecretaris Marnix van Rij een wetsvoorstel.Hierin is opgenomen dat vanaf 1 januari 2023 geen BTW geheven hoeft te worden bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit voorstel is aangenomen en dus betaalt u vanaf 1 januari 2023 geen BTW meer voor de aanschaf van zonnepanelen.

Het BTW 0% tarief geldt alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een (vakantie)woning, een garage, schuur of serre. Het btw-tarief van 0% is ook van toepassing als een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor een wooncomplex. 

Maar koopt u een nieuwbouwwoning waarbij de zonnepanelen tegelijkertijd dienstdoen als dakbedekking, ook wel geïntegreerde zonnepanelen genoemd, dan betaalt u wel gewoon 21% btw. 

 

Wat betekent dit voor een particulier?

Waar u tot 31 december 2022 nog btw terug kon vragen over de levering en installatie van uw zonnepanelen, kan dit vanaf 1 januari 2023 niet meer, want vanaf die datum betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen. De overheid ziet u wel als btw-ondernemer, omdat u via uw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. U hoeft zich echter niet te melden als btw-ondernemer als uw jaaromzet onder de 1800 euro blijft wat voor de meeste particulieren geldt, maar let dus wel op. 

Levert u voor meer dan 1800 euro elektriciteit terug aan uw energieleverancier, dan moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als btw-ondernemer en bent u dus ook verplicht om btw-aangifte te doen. U kunt zich dan wel aanmelden voor de kleine ondernemersregeling ook wel KOR genoemd, waarmee u een vrijstelling voor de btw kunt aanvragen als u minder dan 20.000 euro omzet in een jaar heeft. 

Over de schrijver
Social. Zo kan je mij in één woord omschrijven. Ik tweet, pin, blog, post en deel mijn gedachten en kennis met veel plezier met de wereld! Ik help en verbind daarnaast graag anderen. Creativiteit en content creatie zijn een rode draad in mijn carrière. Sinds april 2021 ben ik werkzaam als Online Marketeer en Social Media Expert bij Goes Plooy.
Reactie plaatsen