Energiebesparing 2023 komt eraan
16 augustus 2023 

Energiebesparing 2023 komt eraan

Deadline 1 december 2023

Bezit of gebruik je een gebouw waar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas wordt gebruikt? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met de informatieplicht energiebesparing. Op 1 december 2023 is de volgende uiterste indieningsdatum hiervan. Je wordt dan gevraagd te rapporteren over de gerealiseerde energiebesparing in je gebouwen en wat er nog op de planning staat. In dit artikel nemen we je mee langs de ins en outs van de informatieplicht en de deadline van 1 december 2023.

De wetgeving rondom energiebesparing in het kort

De informatieplicht energiebesparing, hoe zit dat ook alweer? De energiebesparingsplicht is in het leven geroepen om het energieverbruik in Nederland terug te dringen. De gebouwde omgeving is één van de grootverbruikers van stroom en dus zijn er eisen gesteld om energie in gebouwen te besparen.

Als een gebouw een energiebesparingsplicht heeft, moeten er energiebesparende maatregelen doorgevoerd worden. Dat geldt voor bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas(equivalent) gebruiken. Sinds 1 juli 2023 vallen er meer gebouwen onder de energiebesparingsplicht, zoals de glastuinbouw, afvalverwerkingsbedrijven en zware industriebedrijven.

Energiebesparingsplicht en de informatieplicht

Voor de duidelijkheid: de energiebesparingsplicht gaat over het uitvoeren van maatregelen, de informatieplicht verwijst naar het rapporteren hierover. Er wordt bij de informatieplicht onderscheid gemaakt tussen het gebouw an sich, waar de eigenaar beheer over heeft, en de activiteiten die huurders op de locatie uitvoeren. Je kunt dus een informatieplicht hebben voor twee zaken: voor de activiteiten die op de locatie worden uitgevoerd én voor de gebouwen an sich.

Ben je benieuwd of de informatieplicht energiebesparing voor jou geldt? Doorloop dan de checklist van het RVO.

De deadline voor de informatieplicht komt eraan: 1 december 2023

De informatieplicht is nu actueel, omdat de deadline van de huidige ronde op 1 december 2023 ligt. Elke vier jaar moet je rapporteren over de behaalde energiebesparing op locatie. De vorige informatieplichtronde was in 2019 en dus is er dit jaar weer een deadline. De deadline van de volgende ronde van de informatieplicht zal weer over vier jaar zijn, dus op 1 december 2027.

Bron: CFP

Over de schrijver
Reactie plaatsen