Leien dak.jpg

Leien

Lei is een schitterend en eerlijk natuurproduct met talloze mogelijkheden. Dat komt omdat lei vele uitmuntende eigenschappen bezit. Een heel belangrijke eigenschap van lei is dat het water-, zuur-, licht- en zeeluchtbestendig is. Leien zijn bestand tegen temperaturen van maar liefst 200 graden Celsius en ze zijn vorstbestendig. Lei betekent duurzaamheid en schoonheid voor het leven.

 

Rijndekking

In Rijndekking onderscheidt men twee dekwijzen, namelijk de Oudduitse dekking en de Schablonendekking. Kenmerkend voor een Oudduitse dekking is de variatie in de grootte van de leien. Hierdoor ontstaat een levendige bedekking.

 

Bij een Schablonendekking is er geen verschil in leigrootte; alle leien hebben hetzelfde formaat en krijgt men een zeer regelmatige bedekking. Elke lei wordt met 3 roodkoperen (lei)nagels op het dak bevestigd.

 

Schubleien die hun ronde kant (de rug) aan de linkerzijde hebben, zijn rechtse leien. Een dak dat met rechtse leien gedekt wordt noemt men dan ook rechtsdekkend. De stijging van de leien loopt in dit geval van links naar rechts; dat wil zeggen de rechterlei wordt over de linkerlei gedekt. Bij linkse leien is dit precies andersom.

 

Maasdekking

Een Maasdak wordt gedekt met rechthoekige leien van dezelfde afmetingen. De leien worden horizontaal per laag naast elkaar met leihaken bevestigd, waarna de volgende laag daar met ruim de helft (overlap) overheen gaat.


Natuursteen leien zijn ook als wandbekleding toe te passen. 

 

Meer weten of afspraak maken?

Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kosten voor uw woning. Neem vrijblijvend contact met ons op.