Bitumen-dak.jpg

Bitumen

Bitumen dakbedekking

Wanneer men de huidige bitumen dakbedekking wil vervangen kan men dezelfde soort nemen, maar ook kiezen voor een andere soort of type dakbedekking. Bij het bouwen of renoveren van een nieuw huis zijn er natuurlijk veel mogelijkheden om bepaalde dakbedekking te kiezen.

 

Bitumineuze dakbedekking wordt vooral vaak gebruikt voor platte daken en is een sterk materiaal dat op diverse manieren op het dak kan worden bevestigd, zoals door middel van branden, nagelen, föhnen of verlijmen.

 

De meest voorkomende bitumen dakbedekkingen in Nederland zijn brandrollen of dakshingles

 

Wat is SBS gemodificeerd bitumen?

SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Dit is een kunstmatig gefabriceerd rubber (elastomeer) dat toegevoegd wordt aan bitumen. SBS gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een sterk elastisch karakter gekregen, tevens is de hechtkracht van het bitumen sterk verbeterd. Voordeel hiervan is dat dit type dakbedekking de werking van de ondergrond (isolatie, staal, hout e.d.) gemakkelijk kan opvangen en in de tijd het dak langdurig waterdicht kan houden.

 

Wat is APP gemodificeerd bitumen?

APP staat voor A-tactisch Poly Propyleen. Dit is een kunststof met een plastisch karakter (plastomeer) die wordt toegevoegd aan bitumen. APP gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een sterk verbeterde weerstand tegen UV straling.

 

Is gemodificeerd bitumen UV-bestendig?

APP gemodificeerd bitumen is sterk verbeterd UV bestendig, wij zullen altijd adviseren een APP gemodificeerde laag toe te passen, afgewerkt met leislag (gemineraliceerd). SBS gemodificeerd bitumen is niet UV bestendig en dient daarom altijd afgewerkt te worden met leislag coating (gemineraliceerd).

 

Wat is een dampremmende laag?

Een dampremmende laag beperkt het vochttransport door een dakbedekkingsconstructie. Een juist gekozen dampremmende laag voorkomt inwendige condensatie. Een dampremmende laag wordt tussen onderconstructie en isolatie aangebracht. De dampremmende laag dient geheel gesloten (overlappen verkleven) aangebracht te worden. Het type dampremmende laag is afhankelijk van de gebruiksfunctie van de onderliggende ruimte.

 

Wanneer moet er een dampremmende laag toegepast worden?

Zodra isolatie wordt aangebracht is het altijd te adviseren een dampremmende laag toe te passen.

 

Wat is een dampdrukverdelende laag?

Een dampdrukverdelende laag voorkomt geconcentreerde vochtophopingen onder de dakbedekking. Tussen de plaatsen waar de bedekking aan de ondergrond bevestigd is, kan de dampspanning zich verspreiden zodat er geen blazen kunnen ontstaan. De dampdruk wordt verdeeld over het hele oppervlak en voorkomt blazen in de dakbedekking.

 

Wat is dakisolatie?

Afhankelijk van welk dak van dakbedekking voorzien moet worden, is het raadzaam om tegelijkertijd aandacht te besteden aan de isolatie. Het aanbrengen van een nieuwe dakbedekking is het moment om ook te zorgen voor een goede isolatie. Isolatie in combinatie met dakbedekking zorgt in elk geval voor meer comfort in de woning, en leidt bovendien tot lagere lasten op het gebied van energiekosten doordat de ruimte minder verwarmd hoeft te worden. In de zomer houd het de warmte buiten en in de winter de warmte binnen. Een goede thermische isolatie vormt een belangrijk deel van de dakbedekkingsconstructie daarom leveren wij verschillende soorten isolatie, zodat voor ieder dak de juiste isolatie beschikbaar is.

 

Wat zijn shingles en bitumen leien?

Shingles, bitumen leien, bitumineuze dakleien zijn allemaal synoniemen voor deze soort van dakbedekking.

 

Bitumen leien bestaan uit stabiele glasvliesdrager met aan beide zijden een duurzame deklaag van bitumen, weersbestendige, gekleurde granulaten aan de bovenzijde van de deklaag en in meerder kleuren beschikbaar.


Shingles bieden een alternatief voor de traditionele dakbedekking, het is goedkoop, werkt snel en is eenvoudig aan te brengen. De ondergrond is hierbij wel van belang, deze dient van hout en vlak te zijn. Onder de bitumen shingel wordt altijd een dampdruk verdelende onderlaag aangebracht.

 

Meer weten of afspraak maken?

Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kosten voor uw woning. Neem vrijblijvend contact met ons op.